Actievoeren met een

spruitjessalade met rode ui en pecorino
Dit zijn de laatste spruitjes die ik de komende maanden zal eten.

Met deze radicale (en heus niet noodgedwongen/ seizoensgebonden) beslissing hoop ik een overtuigender begin van de lente af te dwingen. Afdwingen, ja. De natuur zal ongetwijfeld onder de indruk zijn van mijn voorgenomen “spruitjesstaking”. Ik verwacht daarom dat we volgende week verlost zullen zijn van deze matig als lente vermomde nawinter.

(Luister.)

Spruitjessalade met rode ui en pecorino

    • 250 gram spruitjes
    • 1 kleine rode ui
    • 1 theelepel honing
    • 1 theelepel dijon mosterd
    • 1 eetlepel olijfolie
    • sap en schil van een halve citroen
    • 25 gram pecorino
    • 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
    • zout en peper naar smaak

Snijd de rode ui in flinterdunne halve maantjes. Leg deze in een kom met ijskoud water.

Maak de spruitjes schoon.

Verwijder de harde stukjes aan de onderkant van de spruitjes.

Snipper de spruitjes in een keukenmachine.

Rooster de pijnboompitten in een droge pan en laat de pitten dan even afkoelen.

Rooster in diezelfde droge pan ongeveer een kwart van de gesnipperde spruitjes tot ze leuk bruin kleuren.

Rasp de pecorino.

Meng honing, mosterd, citroensap, citroenschil en olijfolie tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de spruitjes (geroosterd en rauw) samen om met de helft van de kaas. Giet daar dan de dressing overheen. Schep weer om, proef, kruid zo nodig bij.

Strooi de resterende helft van de pecorino op de aangemaakte salade.

Garneer met de geroosterde pijnboompitten en serveer direct.

Comments are closed.