Afscheid van de zomer en

geroosterde appels!geroosterde appels met hangop

Ik plukte appels. Ik deed dit vlak voordat het herfst werd.

In tegenstelling tot wat de weermannen beweren, werd het vandaag pas herfst. Dat weet ik omdat ik vanochtend trapte en trapte en mijn fiets zich niet noemenswaardig verplaatste en er blaadjes van boven mijn hoofd naar beneden dwarrelden terwijl de regen in mijn ogen prikte. En toen ik omhoog keek, zag ik dat de lucht grijs was. Herfst dus.

Ik dacht aan traagheid en vertraging en de snelheid van slakken en toen aan een naaktslak die onder mijn voet tot z’n einde was gekomen toen ik eens op een vochtige weg in de Ardennen opzij stapte om een andere naaktslak te redden.

Dat deed me weer denken aan ‘escargots de Bourgogne’ en aan de geur die vroeger bij ons in huis hing als mijn moeder in cognac gemarineerde slakken met negenhonderdennegenennegentig tenen knoflook en ongeveer honderd kilo roomboter in de oven had geschoven. Ik kom nog terug op die laatste herinnering. Met een recept (van mijn moeder) voor escargots in genoeg cognac, wijn en roomboter om minstens twee stokbroden in te verdrinken. Later. Nu eerst: appels.

Ik plukte appels. Appels zijn mooie dingen. Kijk maar.

appels aan de boom
appels in bakkengeplukte appels

Prachtig.

Ik heb die mooie dingen geroosterd. Ze doen het goed bij ijs, maar ook bij havermoutpap of hangop met wat rozijnen, walnoten en lichtjes geroosterde kokosvlokken. Men kan die geroosterde appels natuurlijk ook in een cake verwerken. Ik neem geen aanstoot.

Enfin. De herfst wordt hier niet langer ontkend. Het is uit met de zomer. Nieuw seizoen, nieuwe kansen.

(Luister.)

appelboer op tractor

Geroosterde appels

  • 2 appels
  • een snufje zout
  • 2 theelepels kokosbloesemsuiker* (meer als je van een zoetere, gekarameliseerde appel houdt)
  • 1/2 theelepel kardemom
  • een snufje nootmuskaat
  • 1/2 tot 1 theelepel kaneel
  • minstens 1 eetlepel gesmolten kokosolie *

*Geen kokosbloesemsuiker in huis? Bruine rietsuiker kan ook.
**Geen kokosolie in huis? Ghee of roomboter kunnen ook.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verwijder de klokhuizen uit de appels en snijd de appels in parten.

Bestrooi de appels met de de droge ingrediƫnten.

appels met kruidenVoeg de olie toe en schep om.

Rooster de appels in de oven. Bij mij duurde het ongeveer tien minuten, maar dit kan per oven verschillen. Laat ze niet te zacht worden. Of wel, weet je. Laat ze net zo zacht worden als je wilt.

appelotbijt

Comments are closed.