Belangrijke levenslessen en

geroosterde peen met sinaasappelgremolata

Een aantal belangrijke levenslessen:

– Geroosterde peen met sinaasappel-gremolata is bijzonder lekker op een berg warme reuzencouscous.

– Reuzencouscous wordt ook wel parelcouscous genoemd. Reuzencouscous of parelcouscous wordt ook wel Israëlische couscous genoemd. Israëlische couscous wordt ook wel Palestijnse couscous genoemd. Of: Palestijnse couscous wordt ook wel Israëlische couscous genoemd. Let dus op. Dit is gevoelig liggende couscous. Stel je loopt door een winkel in een multicultureel deel van de stad en iemand vraagt of hij je ergens mee kan helpen, zeg dan ‘ja ik zoek REUZENCOUSCOUS.’ Of ‘ja, leuk dat u het vraagt, ik zoek PARELCOUSCOUS.’

– Geroosterde peen op een berg warme reuzencouscous wordt beslist niet verpest als je er wat zachte geitenkaas of feta over kruimelt. Beslist niet.

– Bloesem is prachtig, maar de lente begint pas echt als de jas die je ‘s ochtends aantrekt een paar uur later al te warm blijkt.

Het is lente.

– De lente maakt alles beter. Werkelijk.

(Luister.)

 

Geroosterde peen met sinaasappelgremolata

  • 800 gram peen
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 2 eetlepels appel cider azijn
  • 1 theelepel honing
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngesneden dragon
  • de schil van een biologische handsinaasappel
  • 1 kleine teen knoflook (geraspt)
  • zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor (180 tot 200 graden).

Snijd de peen in stukken.

Schep de stukken peen om met zout, peper en een scheut olijfolie.

Rooster de winterpeen in 20 tot 30 minuten op 180 tot 200 graden. Voorkom slappe peen. Schep halverwege om en controleer op gaarheid. Het hangt van je oven en de grootte van de stukken af hoe snel het gaat.

Meng ondertussen in een kommetje fijngehakte peterselie, dragon, geraspte sinaasappelschil, knoflook en eventueel wat zout en peper. Dit is de gremolata.

Meng honing en azijn in een ander kommetje.

Schep de geroosterde peen om met het honing-azijn-mengsel. Kruid zo nodig bij met zout en peper.

Besprenkel met gremolata.

Eet op een berg reuzencouscous. Met of zonder zachte geitenkaas of feta.

Comments are closed.