De traditionele bereiding van een

geglaceerde kerstham

We eten vanavond ham. Kerstham. Traditiegetrouw op 24 december.

Zoals iedereen weet, dient men weinig flexibel – zeg maar gerust rigide – met tradities om te gaan. Men moet absurde voorwaarden stellen, het verleden romantiseren en door de jaren heen geaccumuleerde  toevalligheden vertalen naar regels waaraan moet worden voldaan om de traditie in stand te houden en het dus ‘goed’ te doen.

Dit zijn de belangrijkste universeel geldende regels voor het bereiden van kerstham:

– Een kerstham is een ham die op 24 december in water met aromatische kruiden gekookt en vervolgens geduldig in de oven gebakken wordt.

-Tijdens het bakken wordt de ham periodiek met een zelfgemaakte ‘glaze’ ingesmeerd en eventueel bevochtigd met de sappen die tijdens het bakken in de ovenschaal vrijkomen.

-Men moet de nagels lakken en slechte televisie kijken terwijl de ham in de oven ligt te bakken. Men mag ook goede-doelen-radio luisteren tijdens het bereiden van de ham en het lakken van de nagels. Het doneren van geld aan een goed doel is dan optioneel, maar men mag het lakken van de nagels niet overslaan. Nooit.

-De keuken en andere vertrekken van het huis waar de ham gebakken wordt, gaan bijzonder lekker ruiken. Naar ham. Dat moet, dus zet de afzuigkap uit. (Wie dit jaar in, jaar uit doet, gaat deze geur met kerst associëren. Mogelijk gaat diegene na de eerste glaze-laag al hysterisch roepen dat het ‘naar kerst ruikt’. Dit is goed.)

– Het is belangrijk om niet te vroeg te beginnen met de bereiding van de ham. Eenmaal klaar is het namelijk lastig er niet aan te zitten en de eerste plakken kerstham mogen pas op kerstavond gegeten worden.

– De eerste plakken ham mogen voor of na het openen van de cadeaus gegeten worden. Dit mag dus nooit tijdens het openen van de cadeaus. Respecteer de ham!

– Het uitpakken van cadeaus en het consumeren van de ham dienen met kerstmuziek op de achtergrond te geschieden. Het eerste lied dat ten gehore wordt gebracht moet natuurlijk The Christmas Song van Nat King Cole zijn, want dan kunnen we met een glimlach terugdenken aan mijn opa.

– Men dient op 25 december, voordat anderen wakker zijn, naar de keuken te sluipen om een plak ham te snijden en op te eten.

Elke andere manier is fout.

(Luister hiernaar om aan mijn opa te denken.)

 

Geglaceerde kerstham

  • 1 gerookte ham met bot (de mijne was ca. 2 kilo)
  • 1 laurierblad
  • een volle theelepel korianderzaad
  • 1 kaneelstokje
  • 1,5 theelepel witte en zwarte peperkorrels
  • 5 eetlepels maple syrup
  • 1,5 theelepel dijon mosterd
  • 0,5 theelepel worcestershire saus
  • 1,5 theelepel sojasaus
  • handvol kruidnagel

Als je begint, ziet de ham er zo uit:

Leg de ham in een grote pan en vul de pan met koud water. Voeg dan laurierblad, kaneelstokje, korianderzaadjes en zwarte peperkorrels toe en breng het water aan de kook.

Meng maple syrup, mosterd, worcestershire saus en sojasaus in een kom tot een glad geheel. Dit is je ‘glaze’.

Als het water kookt, kun je het vuur lager zetten en de ham zachtjes anderhalf uur laten koken. De ham moet onder water staan.

Verwijder de ham dan uit de pan en laat het een beetje afkoelen. Snijd dan het vel van de ham. Hiermee wordt de vetlaag onder het vel zichtbaar. Zo:

Snijd het vet in. Kleine nette sneetjes of grove inkepingen zoals op onderstaande foto:

Druk de kruidnagels in het vet en breng vervolgens met een kwast de ‘glaze’ aan op de ham. Het ziet er dan zo uit:

Bak de ham nog ca. een uur en een kwartier. Kwast er steeds na een kwartier weer wat ‘glaze’ op.

Laat de ham even rusten.
rustende ham

Snijd dan en serveer met brood en piccalilly of mosterd.

Comments are closed.