Decemberstress, ongevraagd advies en

venkelsalade met bresaola en parmezaanse kaas

Laten we even stilstaan bij hoe stil het hier geweest is.

 

Goed. Dat was een mooi moment.

Inmiddels is het bijna kerst. De stad stroomt vol met manisch winkelende mensen. Wie goed luistert, hoort naast het knisperen van massa’s plastic tasjes ook het gezoem van de collectieve decemberstress.

Decemberstress. Dat woord heb ik van een mevrouw in de Hema. Ze zei het zoals mensen over een griepje kunnen zeggen dat ‘het heerst’. De mevrouw had er veel last van. Ze was niet zo aardig tegen haar zoontje, maar hij had er zelf ook last van. Een vicieuze cirkel van feestdagenleed.

De komende dagen zal de updatefrequentie hier wat hoger liggen dan gewoonlijk. We gaan het hebben over eten en de feestdagen en ik ga antwoord geven op niet gestelde vragen als ‘wat doe ik in godsnaam met de amaretto uit mijn kerstpakket?’ En: ‘is er een alternatief voor het opwarmen van chocomel uit een pakje?’ ‘Wat zou een lekker en eetbaar kerstcadeau zijn?’ En ‘wat stop je in je mond als je al die culinaire pieken zat bent?’ Jaja. Ongevraagd advies voor de feestdagen.

Er zijn ook mensen die gaan gourmetten. Ik vind dat dat er niet uitziet. Volwassen mensen met kinderspeelgoed. Met hun kleine pannetjes en miniburgers en mini-slavinkjes. Daar heeft een mens geen advies bij nodig. Behalve misschien: drink er veel wijn bij en besprenkel wat je aan het bakken bent tussendoor ook met wat wijn. Misschien helpt dat.

Vandaag aandacht voor de mensen die deze maand min of meer gedwongen moeten koken, maar geen zin hebben in decemberstress. De eerste aflevering (in de reeks ongevraagd advies voor de feestdagen) betreft een simpel voorgerecht voor zo’n semi-verplicht diner waar elke gast een gerecht moet meenemen. Voor wie geen moeite heeft met vlees of uit Spanje geïmporteerde en niet in seizoen zijnde venkel is dit een mooi antwoord op de vraag ‘wat neem ik mee naar het gezamenlijke kerstdiner?’

Het antwoord luidt: een salade van in olijfolie en citroensap gemarineerde venkel met veldsla, parmezaanse kaas en bresaola. Dat is ook zo’n beetje het recept.

Iets uitgebreider: haal een onsje of wat bresaola, een bos veldsla, een citroen, olijfolie en venkel. Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakken en meng die plakken met citroensap en extra vergine olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Leg wat plakken bresaola op een bord, leg daarop wat veldsla en daarop weer de aangemaakte venkel. Garneer met venkelgroen. Schaaf er vervolgens zoveel parmezaanse kaas overheen dat je amper nog kunt zien dat er venkel onder zit.  Dat is alles. (Of klik hier voor een nog gedetailleerder recept.)

(En luister.)

 

Comments are closed.