Pure chocolade, vragen en

sinaasappel creme anglaisecreme anglaise Ik moet aan pure chocolade denken.

Ik denk aan rauwe, pure chocolade.
Ik denk aan de smeltbaarheid van rauwe, pure chocolade.
Ik denk aan dingen die je over pure chocolade kunt gieten.
Ik denk aan (warme) karamel(saus) op pure chocolade(taart).

Even denk ik aan slagroom. Even maar.
Dan denk ik aan de geur van sinaasappels.

Ik denk ook even aan rijpe pruimen, maar dat slaat nergens op. Toch?

Ik denk aan pure chocolade(saus) en aardbeien.
Ik denk aan pure chocolade en aardbeien en crème anglaise.
Ik denk aan pure chocolade, aardbeien en met sinaasappelschil geparfumeerde crème anglaise.

Ik eet een rijpe pruim.

Ik schrijf vier vragen op die je jezelf zou kunnen stellen terwijl je sinaasappelschil, eierdooiers, melk en suiker tot crème anglaise roert:

Waar ben je nu?
Wat doe je daar?
Wil je daar zijn?
Wat houdt je daar?

Ik heb mezelf die vragen een tijdje geleden gesteld. Ik gaf ook antwoord. Er gebeurde toen van alles. Ik raad het aan.

En dit is een goed liedje om te luisteren terwijl je aan pure chocolade denkt. 

 

Sinaasappel Crème Anglaise

    • 10 eetlepels fijne kristalsuiker
    •  1 liter volle melk
    • 10 eierdooiers
    • de schil van 1 grote sinaasappel

Klop de eierdooiers en de suiker met een garde tot een spectaculair geel geheel.

Doe de melk in een pan en rasp daar de helft van de schil van de sinaasappel bij.

Verwarm de melk zachtjes, maar laat de melk niet koken.

Zet een ijsbadje klaar met een kom en een zeef. (Zeef op kom, kom in ijsbad.)

Voeg beetje bij beetje de melk toe aan het suiker-ei-mengsel.

Zet de pan op laag vuur als alle melk is toegevoegd.

Roer met een houten lepel of hittebestendige spatel geduldig tot er een saus begint te ontstaan.

Blijf roeren en zorg ervoor dat je tijdens het roeren de onderkant van de hele pan blijft raken.

De saus is klaar als het aan de lepel blijft hangen.

Giet de saus door de zeef in de kom die in het ijsbad staat. Roer tot het afgekoeld is en rasp er de resterende helft van de sinaasappelschil bij.

Roer. Druppel op je vinger. Kijk naar de kleur. Denk aan pure chocolade. Sluit je ogen. Proef. Knik.

(O en dit is -zonder frosting- een fijne chocoladetaart om sinaasappel crème anglaise bij te eten.)

Comments are closed.