Ruilhandel met


Ik maakte brioche, beklom wat trappen en bezorgde een paar plakken bij mijn buurvrouw. Mijn buurvrouw kwam later de trap af en gaf me een bakje zelfgemaakte bramenjam. Ik maakte daarom biscuits. Of scones. Dat moest. Voor bij de bramenjam.

Niemand weet wat het verschil is tussen biscuits en scones, maar zoals met alles zijn er mensen die met stelligheid beweren het wel te weten. Sommigen zeggen dat het slechts een ei scheelt.  Anderen vinden dat er ook room in moet voor het een scone mag heten. Er zijn biscuitpuristen die vinden dat het geen biscuit mag heten als er gist in zit. Anderen vinden dat dat wel mag, maar dat het dan een ‘bride’s biscuit’ moet heten. Gaat het echter een bepaalde grens over met de gist, dan is het ineens weer een ‘roll’. Dan zijn er ook nog Britten die vinden dat een biscuit NIETS te maken heeft met een scone en er zijn Amerikanen die het omgekeerde roepen.

Ik zeg: po-tay-to, po-tah-to. Ze lijken verdomd veel op elkaar.

Dit zijn geweldige, eetbare dingen die ik biscuits ga noemen als ik ze met een kom soep eet.  Of bij wat ‘coleslaw’ en gefrituurde kip. Waarom? Zo at ik ze lang geleden voor het eerst in een land hier ver vandaan en toen heetten ze biscuits.  Als ik ze met clotted cream en jam eet, noem ik ze scones.  Waarom? Daarom.

De buurvrouw kan het niets schelen hoe ze heten. Ze vond ze ‘heur-luk’. Ik kreeg ditmaal pruimenjam.

(Liedje.)

Biscuits of Scones

    • 7 gram gist
    • 150 ml lauw water
    • 350 gram fijne structuur patentbloem
    • 350 gram tarwebloem
    • 75 gram witte kristalsuiker
    • 1 volle theelepel bakpoeder
    • 1 volle theelepel zuiveringszout (= baking soda/ bicarbonate of soda)
    • 1 theelepel zout
    • 115 gram ongezouten boter
    • 500 ml karnemelk (op kamertemperatuur)
    • 1 eetlepel ghee (of gesmolten boter)

Los de gist op in het lauwe water. Laat het mengsel vijf tot tien minuten staan.

Meng in een kom bloem, suiker, bakpoeder, zuiveringszout en zout.

Snijd de boter in blokjes. Zo:

boter

Snijd de boterblokjes met twee messen door het bloemmengsel of kneed de boterstukjes door de bloem tot er een kruimig mengsel ontstaat. Zo:
bloem met boter

Voeg gistmengsel en karnemelk toe en meng tot alles gecombineerd is. NIET kneden. Mengen tot er plakkerig mengsel ontstaat en dan stoppen. Het ziet er dan zo uit:
deeg

Dek de kom af met vershoudfolie en laat het mengsel een paar uur in de koelkast staan. 2 uur is oké. 4 uur is beter. Een hele nacht kan ook. Het deeg wordt ca. twee keer zo groot.

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Bestrooi het aanrecht rijkelijk met bloem. Wrijf ook je handen in met bloem.

Stort het gerezen deeg op het met bloem bestrooide aanrecht.

Kneed met zo min mogelijke handelingen tot er een deegbal ontstaat. Niet uitgebreid kneden. Dit is belangrijk voor de luchtigheid.

Bestrooi het werkblad weer met bloem en maak de deegbal plat tot je een koek van een paar centimeter dik hebt. Zo:
deeg geplet

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd biscuits/ scones uit de koek met een uitsteekvorm. Probeer zoveel mogelijk uit het deeg te snijden zonder het deeg opnieuw te kneden, om te vormen of anderszins te bewerken. (Stukjes overgebleven deeg kunnen beter zo gebakken worden. Ze opnieuw tot een deegbal kneden, weer pletten en uitsteken, levert stugge broodjes op.)

Leg de scones/ biscuits op de eerder met bakpapier beklede bakplaat.
klaar voor de oven

Breng met een kwast de ghee (of gesmolten boter) aan op de bovenkant van de scones/ biscuits.

Bak de scones 8 tot 12 minuten op 200 graden. Ze beginnen al snel te rijzen. Zo:
in de oven

Besmeer de goudbruin gebakken biscuits/ scones eventueel met nog meer ghee/ gesmolten boter.

Eet ze warm uit de oven.

gestapeld

 

Comments are closed.