Teleurstelling en

yoghurt pancakes

De eerste keer dat ik in Nederland een pannenkoek at, was ik diep teleurgesteld. Het ding was lauw, rubberig, een beetje rauw nog en…plat! Quelle horreur. Gelukkig heb ik in de daaropvolgende jaren fatsoenlijke en her en der zelfs lekkere pannenkoeken mogen eten. In Zuid-Frankijk beleefde ik zelfs een hoogtepunt op het gebied van platte koeken. Begrijp me dus niet verkeerd. Een dunne, warme, met pure chocoladepasta of desnoods Nutella bestreken crêpe is lekker, maar een stapel warme, dikke, goudbruine, luchtige pancakes met maple syrup heeft mijn hart.

Amerikaanse pannenkoeken hebben me nog nooit teleurgesteld. Nog nooit. Ik maakte ze van chocolade om met een rode vruchtencoulis en een toefje slagroom te eten, ik maakte ze met geroosterde appels, met blauwe bessen, met lavendel, met citroen, kokos en kokosmelk (doe het!), met volkorenbloem en amandelmelk voor bij een fantastische kersenjam, op basis van ricotta met een vleugje citroen (bij zoete aardbeien), van rijpe bananen met sinaasappelschil, van pompoen met veel kaneel, wat rozijnen en een scheutje donkere rum, hartig met maïs, bieslook, zure room en gerijpte cheddar. Het. Kan. Allemaal.

Toch is er wat mij betreft maar één oerversie: de versie die me aan zaterdagochtend met mijn moeder, ‘Brown ‘n Serve’ ontbijtworstjes en wijlen hondje Q doet denken. De zogenaamde ‘buttermilk pancakes’. Luchtige goudbruine wolken van bloem en karnemelk. Die kan ik slapend nog maken. Dat is geen hyperbool. Toen ik laatst de keuken in stapte met de bedoeling dit te bewijzen, bleek er echter geen karnemelk in huis te zijn. Wel yoghurt. Ik maakte toen maar yoghurt pancakes. Ik verdronk ze in maple syrup, besprenkelde ze met geroosterde amandelen en raspte er 85% pure chocolade overheen. Het was mooi.

(En luister.)

Yoghurt pancakes

  • 1 ei
  • 70 ml yoghurt
  • 230 a 300 ml melk (afhankelijk van de gewenste pancake-dikte)
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 160 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker (kristalsuiker is ook prima)
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • kokosolie of roomboter om in te bakken

Kluts het ei.

Meng het geklutste ei met yoghurt, 200 ml melk, vanille extract en gesmolten olie.

Meng in een andere kom bloem, bakpoeder, baking soda, zout en suikers.

Vouw heel voorzichtig het natte mengsel door het droge mengsel. Het beslag moet juist klonterig zijn, dus NIET kloppen. Daar worden de pancakes stug van en dat is vreselijk.

Bekijk de dikte van het beslag. Voeg wat melk toe (nog steeds voorzichtig vouwend) tot het beslag de gewenste dikte heeft. Vuistregel: hoe meer vocht, hoe dunner de pannenkoek.

Laat het beslag even rusten terwijl je wat kokosolie of roomboter in een pan verwarmt.

Bak een proefpancake. Zorg dat het vuur niet te hoog staat. De pancake moet bruin worden, maar moet binnen ook garen.

Tevreden met de smaak en dikte van de proefpancake? Bak dan ook de rest.

Je kunt de pancakes (in aluminium folie gewikkeld) in de oven warm  houden terwijl je de rest bakt.

 

Comments are closed.