Twee verjaardagen en een

amandeltaart met geitenkaas-rozen frosting

Er is taart. Omdat het vandaag precies een jaar en acht dagen geleden is dat ik hier voor het eerst iets publiceerde. En omdat er iemand jarig was.

Het bakken van deze taart ging soepel, maar toen ik vrolijk om de taart heen was gelopen en er verkruimelde rozenblaadjes tegenaan had gegooid alsof de taart zelf jarig was, drong het tot me door dat ik geen geschikte doos had om de taart in te vervoeren. Snel daarna besefte ik ook dat deze taart niet op de fiets kon worden vervoerd. En zo gebeurde het dat bovenstaande taart in een grote, afzichtelijke pastapan werd gestopt, waarna het geheel met aluminium folie bedekt werd om vervolgens heel voorzichtig en heel traag naar de viering te worden gelopen, terwijl wildvreemden me op straat ‘eet smakelijk’ toeriepen. Gelukkig werd de verjaardag in een restaurant/café  gevierd en zitten restauranthouders altijd te wachten op mensen die met een pastapan de zaak binnen komen lopen.

Even over de frosting: er zit geitenkaas in. Het was een impuls. Ik proefde de taart en besloot dat de frosting een beetje hartig en een beetje fris moest worden. Ik had geen zin om naar de supermarkt te gaan. Ik had nog geitenkaas. Ik dacht: waarom wel roomkaas in een frosting en geen geitenkaas? Ik had geen antwoord op die vraag, dus ik verkruimelde de geitenkaas bij het boter-poedersuiker-mengsel. Ik mixte, ik proefde en ik was tevreden extatisch blij.

Nog iets over frosting in het algemeen: ik vind het vaak te zoet. Te meer als de taart zelf ook zoet is. En vergis je niet: dit is een zoete taart. Een simpele ‘buttercream frosting’ is in de regel een hoeveelheid boter + 2x die hoeveelheid aan gezeefde poedersuiker. Voor deze taart zou dat (225 gram ongezouten roomboter + 75 gram improvisatie-geitenkaas x 2 =) 600 gram poedersuiker zijn. Dat vind ik teveel. Jij misschien niet. Mijn advies: begin met 50 a 100 gram. Proef dan en voeg meer suiker toe tot iets in je zich verzet. Mijn tong communiceerde al vrij snel naar mijn hoofd dat het genoeg was.

Ik proef de frosting overigens het liefst op de taart.  Om dat te doen zonder de taart aan te snijden, bakte ik naast de taart nog 8 cupcakes van hetzelfde beslag. Daarvan zijn er twee gesneuveld tijdens het frosting-proeven. In mijn mond. Het leven is zwaar.

Dan heb ik nog een trucje voor het bouwen van de taart: bak de taarten plat. Dan hoef je de bovenkant niet plat te snijden om de taarten te kunnen stapelen. Dat plat snijden is namelijk een rotklus. De truc voor platte taarten is daarentegen vrij simpel: knip een handdoek in reepjes die even breed zijn als de zijkant van de taartvorm. Maak de reepjes nat. Wikkel de natte handdoekreepjes om de taartvorm heen en houd alles op z’n plek met keukentouw. Bak de taarten verder zoals gewoonlijk en verwonder je over hoe plat ze blijven. Zo:

Dan nog twee dingen.
1. Gebruik zo mogelijk natuurlijke extracten i.p.v. ‘aroma’. De extracten komen de smaak van de taart echt ten goede. Echt. Ik gebruik deze en deze.
2. In deze taart zitten alleen eiwitten, maar gooi de eigelen in hemelsnaam niet weg! Maak er bijvoorbeeld custard van.

En tot slot aan alle wildvreemden die meelezen: leuk dat u er bent en dat u mij schrijft en zich abonneert en zo! (En jaha bekenden: ik mag jullie ook.)

(Luister nu maar naar dit mooie lied.)

Amandeltaart met rozen-geitenkaas frosting

   • 325 gram bloem
   • 150 gram kristalsuiker
   • 150 gram witte basterdsuiker
   • 1 theelepel zout
   • 4 theelepels bakpoeder
   • 170 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur en in blokjes gesneden)
   • 300 ml melk
   • 2 theelepels amandelextract
   • 0,5 theelepel vanille extract
   • 5 eiwitten

Voor de frosting

  • 225 gram roomboter
  • 75 gram geitenkaas
  • 3 eetlepels melk
  • 2 theelepels rozenwater
  • een snufje zout
  • ergens tussen de 100 en 600 gram poedersuiker
  • paar gedroogde rozenknopjes

(Verder nodig: 3 springvormen van 12 centimeter en 8 muffin/ cupcakevormen.)

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.

Leg de springvormen op een stuk bakpapier en teken met een potlood om de vormen heen een cirkel. Knip de cirkels uit het bakpapier.

Vet de springvormen in met roomboter en leg de eerder uitgeknipte cirkels in de springvormen. Besprenkel met bloem, keer om en tik aan, zodat een teveel aan bloem uit de vormen kan vallen.

Knip een handdoek in reepjes die even breed zijn als de zijkant van de taartvorm. Maak de reepjes nat. Wikkel de natte handdoekreepjes om de taartvorm heen en houd alles op z’n plek met keukentouw.

Snijd de 170 gram boter voor de taart in blokjes.

Meng in een kom bloem, zout, suikers en bakpoeder.

Meng in een andere kom eiwitten, vanille- en amandelextract en melk. Kloppen met een garde is genoeg.

Meng met een mixer de boter met het bloem-mengsel tot het geheel er kruimelig uitziet. Zo:

Meng dan met een mixer de helft van het melk-mengsel door het boter-bloem mengsel. Doe dit niet te lang. Zo’n 30 seconde is lang genoeg.

Voeg de rest van het melk-mengsel toe en mix het geheel weer een seconde of 30. Schraap alle beslag van de zijkanten de kom in en mix het geheel weer zo’n 20 seconde lang.

Schenk het beslag in de eerder met bakpapier beklede vormen.

Bak de taarten. Ik bakte de taarten in 20 minuten op 170 graden en toen nog 5 a 10 minuten op 180. Tijden kunnen per oven verschillen. Let dus die laatste 10 minuten goed op. Bak niet te lang. Niemand wil droge taart.

De taart is gaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon uit komt.

Haal de taarten uit de oven en laat 5 a 10 minuten staan. Haal de taarten uit de vormen en laat ze op een taartrek afkoelen.

Klop met een mixer de boter en de geitenkaas (beiden op kamertemperatuur, maar niet te zacht) met het rozenwater, het zout, de melk en zoveel poedersuiker als je lekker vindt.

Bouw dan de taart. Zet een taartje op een taartplank of een plateau of een bord of wat je ook hebt. Smeer daar wat frosting op, stapel er nog een taartje op en herhaal. Smeer dan frosting over het geheel. Doe dit strak als je zin hebt of shabby zoals mijn taart. Maak het je niet te moeilijk. Het leven is al zwaar genoeg.

Verkruimel een rozenknopje en gooi de verkruimelde blaadjes tegen de taart aan alsof het confetti is. Roep daarbij ‘WOEW’. Of zo. Decoreer verder met zoveel bloemen als je nodig acht.

Gebruik de resterende frosting voor de cupcakes en herhaal het gooien met confettibloemkruimels.

Zorg voor een fatsoenlijk vehikel om de taart en de cakejes in te vervoeren.

Comments are closed.