Verzet, bloemen en

wortelsoep

Ik heb me verzet.

Ik heb geweigerd de verwarming aan te zetten. Ik heb een lange broek aangetrokken. En een vest. En sokken. Ik pakte erĀ  zelfs een dekentje bij, maar de verwarming bleef uit. Verzet!

 

Ik zocht op de markt op mijn gemak bloemen uit alsof het niet steeds bewolkter was geworden. Ik fietste door de regen alsof ik niet bang was dat de bloemen die half uit mijn fietstas puilden stuk geregend zouden worden. Mijn fiets werd steeds een beetje naar rechts geduwd door de wind die dwars door mijn regenjas waaide. Ik corrigeerde naar links en fietste verder alsof er niks aan de hand was.

Van verzet naar ontkenning.

veldboeketbloemenmarkt

Terwijl ik de bloemenoogst uit mijn fietstas stond te laden, schuifelde een oudere mevrouw langs. Ze ging een ommetje maken, zei ze. Ik zei dat ik voor haar hoopte dat het droog zou blijven. Ze zei dat ik de herfst wel weg zou houden met die bloemen. We hoopten even samen, die mevrouw en ik. Dat hielp even.

Van verzet naar ontkenning naar hoop.

oogst binnen
geschikt

De bloemen staan al een paar dagen in een vaas op een plek waar ik ze goed en vaak kan zien. Ze doen hun best, maar na een drietal fietstochten door de stromende regen is een mens toch wel geneigd herfstige soep te maken.

 

Ik maakte de herfstige soep en vandaag scheen de zon weer. Van verzet naar zon.

Ach.

(Luister.)

 

Wortelsoep

 • 1 theelepel kokosolie
 • 1 grote peen (ruim 300 gram)
 • 1 kleine aardappel (ca 35 gram)
 • 1 grote ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 eetlepel massala of kerriepoeder
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel cayennepeper
 • 1 hele, onbeschadigde Madame Jeanette peper (niet snijden!)
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 bouillonblokje (ik gebruikte groentenbouillon)
 • 750 ml water
 • rode peper vlokken (naar smaak)
 • Kokosmelk (om de hitte van de pepers af te blussen)
 • Ongezouten cashewnoten (geroosterd)
 • Koriander (fijngehakt om veel royaler mee te strooien dan op de foto te zien is)

 

Snijd peen, aardappel, ui en knoflook in grove stukken.

Rooster de cashewnoten in een droge pan en leg opzij om af te koelen. (Dit hoeft natuurlijk niet als de noten al geroosterd zijn.)

Verwarm de olie in een soeppan of iets wat daarvoor door kan gaan.

Bak de grof gesneden groenten even in de olie, voeg de kerrie/ massala toe, schep om en bak even mee tot je de kerrie goed kunt ruiken.

Voeg 750 ml water, het bouillonblokje, de laurierblaadjes en de hele Madame Jeanette peper toe.

Laat het geheel koken tot de wortel gaar is.

Verwijder de Madame Jeanette peper en de laurierblaadjes.

Pureer het geheel met een staafmixer.

Voeg kaneel, cayennepeper en chilivlokken toe.

Kruid eventueel bij met zout en peper.

Laat het geheel even pruttelen.

Hak de cashewnoten in niet al te kleine stukken.

Serveer de soep met wat kokosmelk, gehakte cashewnoten en veel koriander.Veel meer dan op de foto.

 

wortelsoep

Comments are closed.