Voornemens en een

smoothie zonder bijbedoelingen
smoothie zonder bijbedoelingen

Voel je je ook zo schuldig over wat je de afgelopen maand gegeten hebt? Ik zeg dit niet vaak zonder ironie, maar bij hoge uitzondering: doe normaal.

Ja, er staat hier een smoothie, maar begrijp me niet verkeerd: dit is geen deel van een groter geheel van goede voornemens omtrent eten. Ik ga ook geen halve grappen maken over hoe we ‘stout’ zijn geweest en nu met z’n allen op rantsoen moeten. Ik ben niet stout. Dat woord associeer ik ofwel met peuters ofwel met Heleen van Rooyen ofwel met BH’s met van die niet-functionele extra streepjes naast de cup. Vooral de populariteit van die laatste twee is mij een raadsel.

Nog meer dingen die we hier niet gaan doen: tot de lente geen koolhydraten eten, ineens overstappen op light producten, twee keer per dag kleine porties gemasseerde boerenkool en rijstwafels eten, omeletjes zonder eigeel bakken, brood weigeren en zelf besluiten dat we een glutenallergie hebben en dus alleen nog maar havermout mogen eten. Neen. Ook het woord ‘kerstkilo’s’ gebruiken wij hier nadrukkelijk niet. En we gaan hier niet aan de groene smoothies, want ik kauw liever op groenten en als het echt gepureerd moet, heb ik liever soep.

Mijn enige aan eten gerelateerde voornemen dit jaar is om zo vies mogelijk te kijken als ik iemand over eten hoor praten in termen van schuld en boetedoening. ‘Lekker! Vanavond wel een extra uurtje zweten in de sportschool!’ Neen. ‘ Lekker! De rest van de dag niet eten! Ha ha.’ Neen. Dat is voor niemand leuk. Voor niemand.

Deze smoothie is lekker. Een aangename zintuiglijke ervaring, iets om van te genieten. Net als de oliebollen die we tijdens de jaarwisseling aten en waar we het hier nog over gaan hebben, want wat is er mis met een zelfgemaakte oliebol halverwege januari? (Het juiste antwoord is: ‘niets, doe mij er maar eentje’.)

Het is nog steeds koud en donker, dus ik stel voor om soepen te maken, dingen te stoven en in de oven te roosteren en ons spreekwoordelijk te warmen aan voedsel en andere fijne zaken die de zintuigen kunnen troosten. En dan zonder alle zelfhaat en schuldgevoelens en straf nadien. Oké?

Oké.
(Luister maar hiernaar.)

Superfruitige smoothie met gember, wortelsap, appelsap, ananas en nog iets

  • 250 ml troebel appelsap
  • 250 ml wortelsap
  • 250 ml water
  • 250 gram ananas (diepvries)
  • 1 handje (diepvries)frambozen (of aardbeien of kersen of bramen)
  • 1/2 theelepel geraspte gember

Meng alle ingrediënten in een blender tot een drinkbaar geheel. Met bovenstaande hoeveelheden maak je circa 1250 ml aan smoothie. Uitstekend in de koelkast te bewaren.

Comments are closed.